Liberté, égalité, fraternité in Ghana
Door: Louise / Jozefien / Charlotte
Blijf op de hoogte en volg jozefien charlotte louise
26 Februari 2012 | Ghana, Kumasi
Dank u, mevrouw Engels, papa, Alexander, ...
We voelen ons weer kiplekker hier in Ghana.
Een dag in Ghana:
4 uur: Een moskee-intermezzo
5.40 uur (niet dagelijks):
Jozefien staat op om samen met de papa te gaan joggen op een nabijgelegen voetbalveld (lees: rood veld met veel hobbels en bobbels).
Louise en Charlotte hebben beloofd de volgende keer mee te gaan. Met deze staat het zwart op wit.
6.30 uur:
De wekker gaat af. Meestal zijn we dan al lang wakker door alternatieve wekkers als allerhande straatgeluiden, tromgeroffel, ...
7 uur:
Fris gewassen en wel, zitten we aan de ontbijttafel. Wat is het vandaag? Brood met vis, tomaat en ui?
We eten onze portie rijpe bananen (want er is weer een lading van een 50-tal bananen toegekomen...), sinaasappelen, mango of ananas.
Jozefien speelt nog wat havermoutpap naar binnen, Louise haar broodje met pindakaas.
7.45 uur:
Met ons drie tegen de muur van de eetkamer: 1, 2, 3, ... 60. Buikspieren kweken!
8 uur:
We vertrekken naar school. We stoppen nog even om onze Afrikaanmoeder in haar winkeltje te groeten.
8.05 uur:
Na een afstand weldegelijk 30 meter af te leggen, paseren we de kerk en komen we zo uit op de school.
Omstreeks 8 uur (echt duidelijk is het nog niet wanneer dit moment is):
De kinderen marcheren op het ritme van de trommels. Dit zouden ze bij ons ook moeten invoeren. Zalig om te zien (zie filmpje).
Doorheen de chaos zien we lesuren. We gingen vorige week observeren, volgende week staan wij daar vooraan. Wij, weldegelijk, zonder stok. (Jaja, ze meppen er soms nog wel op los... en niet echt zacht)
12 uur:
Via het winkeltje van ons mama gaan we terug naar huis. De warme maaltijd wordt bereid.
12.30 uur:
Aan tafel!
Wat aten we zoal: Spaghetti met saus, rijst met een gelijkaardige saus, vis, kip, vis, kip, vis, vis, corned beef (hiervan weet ze ondertussen dat we niet zo grote fan zijn). Verder aten we ook nog varianten met Yam (gelijkaardig aan aardappelen), echt wel lekker. Ook hebben we al
13.15 uur:
"We go to school, mama!" Via de winkel van ons mamaatje zijn we weer weg.
We bespreken vanalles voor school, maken lesvoorbereiden, richten onze "Office" in, ...
15.00 uur:
We proberen een weg te banen door de kinderen... "Hello mama, we go home!"
15.30 uur:
Fruit en brood met pindakaas: aanvallen!
16.00 uur:
16.20 uur:
Uitblazen!
Dagboek schrijven, babbeltje slaan met de super vriendelijke papa des huize, lesvoorbereidingen maken, reflectie schrijven, … of vlechtjes laten leggen.
18.30 uur:
Eerst “Deet-en” en dan …
Waar blijft de fufu? Tomorrow!... Elke dag belooft onze moederkloek dat we ‘morgen’ fufu krijgen.
Jammer genoeg hebben we de lokale lekkernij nog niet kunnen proeven. Onze magen zouden het blijkbaar niet aankunnen. Misschien worden ze vanavond uitgedaagd? Wie zal het zeggen?
19.30 uur:
Avondactiviteiten: dansen met 14 jarige jongens, praten met onze papa, de 100-tal pijnlijke vlechtjes van Louise eruit halen, sterren bekijken, muziek beluisteren, dagboek schrijven, tekenen, kletsen, filmpje bekijken, …
21.30 uur:
Muggennetten goedsteken, licht uit.
“Slaap lekker, meisjes!”
Oordoppen insteken…
Proberen slapen.
Junior (onze kleine broer) kijkt verrast als:
- ... we tijdens een hevige regenbui in onze zomerkleedjes in de regen staan te dansen.
- ... hij ons betrapt met onze benen in de lucht in de eetkamer buikspieroefeningen doen.
- ... wij een klein hongertje hebben, zoals pindakaaseten (lees: Louise heeft Ghanese pindakaas verslaving)
- ... we de "Uzuntudanspasjes" van hem en zijn vrienden proberen na te doen.
- ... Jozefien hem tekenles geeft.
- ... we luidkeels meezingen met allerhande foute liedjes.
- ... we hem overtuigen om mee te gaan naar de Aswoensdagmis en dan onze excuses aanbieden.
- ... we tijdens het ontbijt, middagmaal en avondmaal havermoutpap opscheppen en smaakvol binnenspelen met banaan, ananas of tomaat.
- … we Party Animals spelen met hem en zijn vrienden. De dierengeluiden die wij enthousiast produceerden. Uiteindelijk waren ze er ook voor gewonnen. Ghanese dierengeluiden hebben knorrige charmes. Voor herhaling vatbaar.
- … we opeens op de grond gaan liggen om te kijken naar de sterren en Charlotte niet veel later recht springt met dank aan het hagedisje die op haar buik kroop.
-…
Wij kijken verrast als:
- … onze volslanke Afrikaanse moederkloek begint te springen in de eetkamer, omdat Jozefien er de dag voordien “ You have to jump” had uitgeflapt op de vraag : “How can I be so skinny as you are?”
- … onze volslanke Afrikaanse moederkloek als enige vooraan een danspas waagt al zwaaiend met zakdoek, in een overvolle kerk.
- … als 40 buikspieroefeningen na elkaar al veel vlotter gaan dan 20 de vorige dag.
- … we het eindresultaat zien van onze ‘Office’, made in Africa and handmade!
- … ons klein mager broertje ’s avonds om 21 uur een klein hongertje heeft en een gigantisch bord rijst in schept. Wij zouden er met drie van kunnen eten als middagmaal…
- … ze tussen de 50 bananen op tafel nog verschil zien.
- … een ongekende vrouw in de kerk voor onze neus springt, terwijl ze met een zakdoek zwaait.
- … de klok op 13 uur springt en de misviering (die gestart was om 9.30 uur) nog niet gedaan is.
- … de leerkracht niet komt opdagen voor de les en dit de normaalste zaak van de wereld blijkt te zijn.
- … de taxichauffeur zich op hobbeldebobbelwegen waagt in holen van Pluto, zijn auto aparte geluiden produceert en we toch heelhuids thuiskomen.
- … de dappere jongens (die zich in het diepe wagen) met kinderzwembandjes in het water dobberen.
- … dat vrouwen in zo’n weer, gigantische pruiken dragen. De eerste dagen bewonderden we sommige kapsels. Nu weten we beter: Fake, fake, fake!
- … 60 engeltjes opeens 60 bengeltjes worden omdat ze even didactisch anders worden aangepakt (lees: zonder “the king”, de stok)
- … een klein, eng, oud mannetje de strijk doet in de eetkamer, hij “Good morning, Charlotte!” roept en Charlotte heel snel wegloopt.
- … we lezen dat de Davinci nu al open is, terwijl wij hier met temperaturen van 35 °C daar meer recht op hebben. Dus waag het niet om ons te verleiden.
- … Junior en zijn vrienden hun puberale trekjes laten bovenkomen tijdens een fotoshoot met appelsienen als borsten. De verlegen jongetjes, jaja…
- … ze midden in een 3 en een half uur lange viering opeens stapels tuinstoelen in het midden komen zetten. Meer weten we daar nog niet van.
- (Louise keek verrast als) … Jozefien en Charlotte van metershoge planken in het zwembad sprongen. Louise was niet de enige die verbaasd keek.
- … de vrouw voor ons heel de tijd in haar aan het krabben was en op haar hoofd aan het slaan was. Pruiken zijn toch zo handig hé!
- … Jozefien naar beneden keek van de hoogste springplank en realiseerde dat zot zijn geen zeer doet (of toch als je goed landt).
- … Charlotte opeens toch van de vierde plank sprong, omdat een ‘onbekend engertje’ er weer aanliep om mee te springen. Jozefien moest dan maar met hem springen. Jieha!
- …
Hopelijk gaat het in België ook zo goed.
Groetjes van ons drie in Ghana
27 Februari 2012 - 09:43
Louise Aan 5/6 Palet:
dag lieve kinderen en juf Kelly!
ik heb al veel aan jullie gedacht hoor hier!
hopelijk beleven jullie super leuke tijden!
oja, Cip je knuffeltje zal in goede handen terecht komen.Ik weet gewoon nog niet aan wie...
lieve groetjes -
28 Februari 2012 - 00:52
Mathia:
Ooooo wat schrijven jullie mooi! Mijn blog is zeker niet zo interessant.
Ik hoop dat jullie wat steun aan elkaar hebben, ik heb het zeker niet gemakkelijk hier in verre Zwolle. Geniet nog van de bananen en oja, Louise, als je te veel pindakaas eet gaat je mond dichtplakken, dat weet je toch hé? -
28 Februari 2012 - 12:33
Bic:
Dat ziet er wreed wijs uit allemaal! Maar ik vrees, Charlotte, dat ge ogenblikkelijk naar huis gaat moeten komen: mijnen bol kaas is op. -
28 Februari 2012 - 18:38
Zus Claire :):
ik ben jaloers !!!!!
louise onthou een paar danspasjes zodat je ze me kan leren hé hahaha xx ik mis je zusj !!!!! ps: i love you -
28 Februari 2012 - 20:48
Nathalie Vermeersch:
Leuk om jullie avonturen te kunnen volgen, blijven schrijven hé! -
01 Maart 2012 - 08:36
F:
Een totaal ander verhaal dan het Gambiaanse verhaal! Spannend om te volgen. Lieve groetjes! F -
03 Maart 2012 - 14:07
Jane:
Nog 78 dagen...
Geniet er echt van, daar!
nog 78 dagen leven in het heerlijke en warme afrika!
voor ons: nog 78 dagen Louise missen...
Liefs! -
04 Maart 2012 - 10:22
Eline Boone:
Dag Charlotte!
Fijn te lezen dat het zo goed gaat daar!
Fufu moet je zeker een keertje proeven ;). Ik heb er in Congo maar een heel klein beetje van gegeten.
Doe het nog goed daar met jullie drietjes!
Groetjes uit Aalter